Assalamualaikum,
So yang ni entry express. Despite of cerita yang tengah hangat sensasi lagi meletop selepas PRU-14, Dr. Mahathir as our 7th prime minister now, aku pulak nak cerita pasal masak memasak.heh.
Baru je lepas tidurkan si kecil Sarah. So kena taip laju-laju sebelum budak kecik tu bangun.
So, husband baru je balik dari German selepas seminggu, husband request suruh aku masak nasi ayam since kat sana dia kata diet tak makan sebab teringatkan nasi. Tekak melayu sangat husband aku ni.
Bab masak memasak ni memang aku fail sebab dalam kepala ni memang tak banyak resipi yang aku tau selain menggoreng dan menumis. Tapi aku suka memasak sebab aku suka tengok rancangan memasak kat tv so kalau kat dapur tu aku imagine aku dalam rancangan memasak sambil bercakap sorang-sorang. hehe
So here it is the recipe yang aku google (as usual la...*wink*) untuk my lovely husband. Sebelum ni aku pernah jugak buat nasi ayam ni pakai recipe yang sama dari orang ni yang adaptasi recipe bekas masterchef Istana Buckhingham dan recipe dia memang terbaik.
Penyediaan nasi:
- Beras 3 pot (ikot berapa banyak perut nak isi)
- 2 ulas bawang putih (tumbuk halus)
- 1 inci halia (tumbuk halus)
- Kiub pati ayam
- Daun pandan
- Lemak ayam
- Serbuk kunyit (saya letak sikit je)
- Air rebusan ayam (sama level dengan beras)
cara-cara:
![]() |
Panaskan lemak ayam dalam periuk nasi sampai jadi minyak |
![]() |
Masukkan bawang putih dan halia yang ditumbuk halus serta kiub pati ayam + daun pandan |
![]() |
Masukkan beras (make sure basuh dulu) dan air rebusan ayam dan kunyit |
![]() |
Tadaa... dah siap! |
Bahan perapan ayam dan cara menggoreng:
- 3 ulas bawang putih (tumbuk halus)
- 3 sudu madu
- 2 sudu sos tiram
- 1 sudu kicap
- 1 sudu minyak
- Sedikit lada sulah
Masa nak rebus ayam, aku rebus pakai air yang banyak untuk masak nasi, sambal dan sup. Make sure rebus air bagi mendidih dulu baru masukkan ayam.
![]() |
Masukkan semua bahan2 perapan tadi dan kacau sebati |
![]() |
Dah kacau sebati, perap dalam 20 min. Lagi lama lagi bagus |
![]() |
Goreng pakai minyak yang panas dalam 10 min. Tadaa.. siap!! |
Cara masak sambal:
- 6 biji lada merah
- 2 ulas bawang putih
- Sedikit halia
- 1 sudu jus limau nipis
- Gula dan garam
- Air rebusan ayam
- 1 sudu tepung jagung dilarutkan dengan air
** Blender semua bahan kemudian masak dalam api sederhana. Last sekali baru masukkan air tepung jagung. Yang ni lupa nak snap gambar.
** Sup pulak just tumbuk 2 ulas bawang putih, goreng dalam kuali kemudian masukkan air rebusan ayam tadi. Jadilah sup ayam.
![]() |
Nasi ayam cara saya! |
So simple!
Resipi nasi ayam ni paling sedap dan menjadi yang pernah aku buat. Husband pun 2 kali tambah nasi sebab sedap katanya. Tak tahu la sedap betul ke atau sebab dah seminggu tak telan nasi. hehe.
Ok. settle!
No comments:
Post a Comment